Tweede Kamer stemt in met wetsvoorstel investeringsverplichting

Op dinsdag 6 juni heeft de Tweede Kamer ingestemd met het wetsvoorstel voor de investeringsverplichting in Nederlandse audiovisuele producties. De wet gaat gelden voor streamingsdiensten met een omzet in Nederland boven de 10 miljoen euro. Concreet betekent dat het volgende:

 

  • Streamingsdiensten worden verplicht om 5% van hun Nederlandse omzet te investeren in Nederlandse producties.
  • Tenminste 50% van het te investeren bedrag moet worden besteed aan dramaseries, films en documentaires.
  • Streamers moeten minimaal 60% besteden bij onafhankelijke producenten.

 

Deze investeringsverplichting zal de positie van de Nederlandse audiovisuele sector verder versterken en de zichtbaarheid van Nederlandse producties vergroten. Naar verwachting zorgt de investeringsverplichting voor ongeveer 40 miljoen euro extra investeringen in de sector. Dit is ook goed nieuws voor iedereen die werkt in deze sector, of het nu gaat om investeringen in films, dramaproducties, documentaires, reportages of reality-programma’s. Mensen uit de audiovisuele sector, van cast- en crewleden tot producenten, werken immers door de hele sector heen, bij uiteenlopende producties.

 

De Nederlandse audiovisuele sector kijkt al geruime tijd uit naar de invoering van de investeringsverplichting, de Vereniging van Nederlandse Contentproducenten (NCP) is dan ook verheugd met het aangenomen wetsvoorstel.  Voor de concurrentiepositie van de Nederlandse audiovisuele sector is het wel van belang dat de investeringsverplichting zo snel mogelijk van kracht wordt. NCP roept de Eerste Kamer dan ook op tot een spoedige inwerkingtreding van het wetsvoorstel.