Over ons

Belangenbehartiger & gesprekspartner

 

De vereniging van Nederlandse Content Producenten (NCP), tot 2018 bekend als Onafhankelijke Televisie Producenten Nederland, is al meer dan dertig jaar een belangrijke en betrouwbare gesprekspartner voor uiteenlopende organisaties binnen de audiovisuele sector en voor de politiek.

 

De gehele Nederlandse audiovisuele productiesector is inmiddels goed voor zo’n 20.000 banen — waarvan ongeveer de helft ZZP — en bijna een miljard euro omzet per jaar. Vanwege deze waarde en de bewegende markt is het van belang dat de Nederlandse producenten concurrerend blijven. Dat is één van de hoofdtaken van de NCP: zorgen voor goede randvoorwaarden voor producenten. NCP doet dit door op te komen voor hun belangen bij de politiek in Den Haag, bij de publieke en commerciële omroepen in Hilversum, en bij de Amerikaanse streamingdiensten.

 

Qua omzet vertegenwoordigen de leden van de NCP zo’n 95% van de Nederlandse audiovisuele productiemarkt. Zij maken alle genres film- en televisieproducties, voor publieke en commerciële omroepen, en voor de grote VOD-diensten.

 

De leden van NCP zijn creatieve ondernemers. Zij maken diverse en toonaangevende producties voor publieke en commerciële omroepen.

 

Het overgrote deel van de programma’s dat bij de NPO te zien is, wordt door de NCP-leden gemaakt. Die producties spreken een breed publiek aan en sluiten aan bij de profielen van de diverse omroepen en zenders. NPO, omroepen én de producenten vormen het publieke omroepbestel. Omroepen en producenten zorgen daarbij voor de inhoud, voor de toegevoegde waarde en creativiteit die kenmerkend zijn voor het Nederlandse publieke omroepbestel.

 

Die producenten dragen hierdoor in belangrijke mate bij aan de identiteit en daarmee maatschappelijke relevantie van publieke omroepen. De programma’s informeren, amuseren en reflecteren op het gesprek van de dag – en vormen het gesprek van de volgende dag. Ze bereiken een groot en breed publiek en dragen bij aan de zichtbaarheid en het behoud van de Nederlandse cultuur.

 

 

 

NCP bestuur

‍Manon van der Hoek (voorzitter), Director business & legal affairs bij Fremantle

Irene van den Brekel, Producent/ Eigenaar Human Factor TV

Ingmar Menning, Producent Nijenhuis & Co en BING film & TV

Edwin van der Veen (penningmeester), COO bij ITV Studios Netherlands

 

 

NCP bureau

Arie Landsmeer, directeur

Jaap Visser, adjunct-directeur

Laurence de Hon, jurist

Adeline Siepel, secretariaats- en beleidsmedewerker